Economia României, în derivă, de mai mult timp decât ai crede: criza energetică și inflația, o parte mică din problemă

de: Alexandru Puiu
18 02. 2022

Pentru un moment, românii au fost optimiști în privința faptului că se va termina în curând pandemia. Din păcate, realitatea este că ne apropiem cu pași repezi de o criză economică semnificativ mai dureroasă decât cea din 2008.

Realitatea din economia românească este una cât se poate de cruntă, iar cele mai recente confirmări în acest sens au venit de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Instituția nu doar că a modificat în jos estimarea oricum pesimistă legată de creșterea economică pe 2022, dar a atras atenția și asupra unui șoc inflaționist care a început încă din ultimul trimestru al anului trecut. Lucrurile, probabil, ar fi arătat și mai rău dacă CNSP ar fi luat în calcul și potențialul conflict dintre Rusia și Ucraina, dar a optat să nu o facă.

Criza economică din România, mai periculoasă decât pare la prima vedere

„Având în vedere evoluţia economiei sub impactul şocului inflaţionist din trimestrul IV 2021, precum şi apariţia valului 5 al pandemiei, cât şi continuarea crizei energetice, în special în prima parte a anului 2022, s-a estimat pentru anul în curs un avans economic de 4,3%, revizuire în uşoară scădere comparativ cu prognoza de toamnă (4,6%) şi un deflator de 6,1%, în creştere, corelat cu majorarea preţurilor. Acest scenariu nu a luat în calcul declanşarea unui conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina”, se arată în Prognoza 2021 – 2025, varianta de iarnă.

Un pic trist este și faptul că Produsul Intern Brut este estimat la 1.315 miliarde pe acest an, o altă cifră în scădere. Important este însă estimarea pesimistă a luat în calcul toate aspectele, înainte să meargă în jos. Practic, a fost relevantă și menținerea prețurilor pentru produsele energetice un nivel ridicat, detaliu ce ar afecta activitatea din industrie, mai ales cea chimică și metalurgică, ramuri industriale energointensive. Mai mult decât atât, întreruperile în lanţurile de aprovizionare sunt estimate a continua, deşi perturbările pot fi de amplitudini mai reduse, dar vor continua să afecteze industria auto şi cea de echipamente electrice.